Krabice od bot 2023

6. listopadu 2023

Krabice od bot, vánoční dárek dětem, od 20.11. do 11.12.

Krabice od bot je největší sbírka vánočních dárků pro děti z chudých rodin v ČR a jediná celorepubliková sbírka, kde nejen obdarovaní, ale také dárci jsou děti. V loňském roce dárci věnovali dětem více než 48 000 dárků a více než 3 mil korun.

Krabice od bot 2023
6. listopadu 2023 - Krabice od bot 2023

Jak se můžete do sbírky zapojit?

1. rezervujte si dárek na https://www.krabiceodbot.cz/sberna-mista/
2. doručte dárek na Diakonii, klub Kruháč, ul. 5. května 2 ve všední den mezi 20. listopadem a 11. prosincem 2023
3. pokud dárek nemůžete shánět, můžete zvolit online finanční podporu projektu

Sbírka má dvojí cíl: obdarovat děti z chudších rodin pěkným vánočním dárkem, možná jediným, který letos o Vánocích dostanou, a zároveň děti ze zajištěných rodin učit solidaritě. Do sbírky se zapojují školy a školky, rodiče s dětmi i firemní kolektivy. Příjemci dárků jsou například děti v sociálně vyloučených lokalitách, azylových domech, krizových centrech, pěstounských rodinách nebo v nízkoprahových klubech.

„Děti a rodiny v nouzi potřebují naši pomoc. Máme velkou radost, že se nám i letos hlásí dobrovolníci i dárci, kteří jsou ochotní pomáhat a Krabice od bot je pro ně tradice, bez které už si předvánoční čas neumí představit,“ popisuje manažerka sbírky Zdeňka Marešová z Diakonie.

Již osmým rokem je sběrné místo i v Diakonii v Jablonci nad Nisou. V našich sociálních službách ročně podporujeme téměř 400 dětí a mladých lidí. Když jsme začínali v roce 2009 s provozem klubu Kruháč, poprvé jsme s dětmi pekli vánoční cukroví. Právě u volnočasových aktivit navazujeme s našimi klienty vztah a právě v tu chvíli se dozvídáme jejich smutné příběhy. Děti ze složitých sociálních poměrů mnohdy doma Vánoce neslaví. Nemají doma ozdobený stromeček, sváteční náladu a drahé dárky. Rozhodli jsme se tedy alespoň jedním symbolickým dárkem potěšit každého našeho dětského klienta.

V loňském roce se k nám poprvé připojili i zaměstnanci firmy Preciosa. Podařilo se jim pro naše klienty vybrat krásných 140 dárků. V letošním roce v této úspěšné spolupráci pokračujeme a nad to se nově zapojí jako sběrná místa všechny prodejny T-Mobile (jen do 5. 12. 2023). Síť sběrných míst se tak výrazně rozšířila, budeme blíže dárcům a doufáme, že se nám společně podaří zajistit nadílku pro 55 000 dětí po celé republice.

„Jsou dárci, kteří nemají čas balit dárky. Pro ně je pak možnost poslat finanční dar. Díky výtěžku ze sbírky se i naše děti z Jablonce mohli účastnit mnoha prázdninových volnočasových, vzdělávacích i kulturních aktivit a trávit tak smysluplně svůj volný čas.“ říká Pavel Novák, vedoucí klubu Kruháč.

Naším cílem je předávat dárky, které potěší. Například slečna kolem devíti let by uvítala sadu na vyrábění a tvoření (mýdla, svíčky, fimo apod.), korálky, gumičky, šátky pro parádnice, puzzle, knížku, sladkosti či krabičku na svačinu. Nebo třináctiletý chlapec bude mít radost z vůně a sprchového gelu, karetní hry nebo hlavolamu, komiksu, časopisů nebo knihy anebo ze sluchátek. „Nejvíce se přimlouvám za dárky pro mladší i dospívající chlapce, těchto dárků je vždy nedostatek“ dodává Michaela Albrechtová, ředitelka Jablonecké Diakonie. Tipy na dárky najdete na webu sbírky www.krabiceodbot.cz.

Děkujeme, že nám pomáháte rozzářit dětské oči!