Tvůrčí Velikonoce na Kruháči

30. března 2018

Blíží se Velikonoční svátky a pracovníci Kruháče, pro nabuzení svátku jara, udržení velikonočních tradic a v zájmu zahnání nudy a poučení, připravili uživatelům pestrý program, dílničky a výlety.

Tvůrčí Velikonoce na Kruháči
30. března 2018 - Tvůrčí Velikonoce na Kruháči

Týden před svátky si pracovnice Aďa s Šárkou připravily pro uživatele smažení vajíčkových chlebů. Ne že bychom se chtěli jen prasprostě najíst; naše motivy byly postranní. Pro tvorbu kraslic bude potřeba vyfouknutých skořápek a z bílků a žloutků se bude připravovat pečení velikonočního pečiva. Přípravy pokrmů jsou populární klubovou činností. Akce se se zdařila a zúčastnění odcházeli spokojeni a s plnými i přeplněnými pandírky.

IMG_6694   IMG_6696   IMG_6695

Na Modré pondělí pracovnice Šárka připravila dílničku s malováním kraslic voskovou metodou. Uživatelé nanášeli ze stojánků rozpuštěný vosk na skořápky špendlíkovou hlavičkou. Vznikly i zdařilé kraslice. I pracovníci se přesvědčili, že je potřeba šikovnosti a trpělivosti, aby se dílo zdařilo. Křehký výrobek si uživatelé směli odnést domů a pochlubit se rodině. Ne všem se nelehký úkol přemístit kraslice zdařil… Pracovnice Péťa a Aďa mezitím zřídily manufakturu na kuřátka vykukující ze skořápek. Uživatelé ze žlutého papíru vystřihovali hlavičku opeřence, dokreslili obličej, vystříhaly skořápku a vajíčko, na kterou nakreslily zdobení, a poté to vše nalepili na čtvrtku. Množství produkce proměnilo klub v drůbežárnu. Výrobky uživatelé darovali k výzdobě výloh, aby se i kolemjdoucí, plahočící se šedí, mohli pokochat jarními barvami. Zároveň se z výzdoby dá odtušit, že na klubu se nacházejí šikovní a talentovaní uživatelé.

Na Šedivé úterý pracovnice Aďa připravila pečení chutné velikonoční bábovky v plechu, kde zužitkovala již zmíněná vajíčka. Uživatelům, kteří pomáhali, byla odměnou sladká tečka aktivity. Den, ač šedivý, byl díky dezertu rázem mnohem snesitelnějším.

Na Škaredou středu pracovnice Péťa připravila výrobu vtipných vykulených či křivookých oveček. Z modrého papíru vystříhali uživatelé hlavičku a na ni nalepily hýbací kukadla. Poté se kulatý tácek těla polepil vatou, evokující nadýchanou vlnu, a dostříhaly nožky. Když se vše zkompletovalo, měli jsme na klubu stádo. Pracovnice Aďa se s ostatními postarala o papírovou květinovou výrobu. Ruličky toaletního papíru, který byl oblepen zeleným papírem a tvořil stonek, uživatelé doplnili vystříhanými květinami různých barev, tvarů a vůní.

To vše ale ve středu představovalo pouhou předehru. Odvážní pracovníci Aďa, Šárka, Pája a Péťa se vydali se třinácti uživateli na dalekou cestu do Oblastní galerie Liberec. Cesty tramvají proběhly poněkud hekticky, ale na místo určení jsme se dostali v plném počtu, což je při výpravách Kruháče klíčové a zásadní. V galerii se nás ujala sympatická slečna, která dětem objasnila tradiční rozměr Velikonoc. Do výkladu zapojila uživatele velmi obratně. Poté si děti mohly vystřihnout zajíčky Velíka a Ikonočku a dle svých sklonů je vybarvit a ozdobit. Tvorbou se nechali strhnout i pracovníci. Zadostiučiněním pracovníkům a neobvyklou zkušeností pro uživatele bylo prohlášení průvodkyně, že tak hodnou a šikovnou skupinu dětí dlouho neměla. Pracovníkům to dodalo sílu na společnou cestu zpět do Jablonce.

DSCN1650    DSCN1670    DSCN17067

V Zelený čtvrtek zorganizovaly bývalá pracovnice / současná dobrovolnice Terka pro uživatele velikonoční workshop s ruční výrobou – program toť pestrý, účast hojná. Aby ne, když na Kruháč chodí akční, talentované a šikovné děti. (I když je někdy těžké udržet jejich pozornost a soustředění.)

19-resampled   4-resampled   13-resampled

Vše dobře dopadlo, jelikož na Kruháči pracují pracovníci, kteří si zaslouží svatozář :-).

Krásné Velikonoce všem!

Podpořte naši práci