KRUHÁČSKÝ ŽURNÁL I/2018: Jaro v duchu tradičním

23. listopadu 2018

Již tradičně s obrovským zpožděním informujeme o událostech a aktivitách klubu Kruháč. Nyní na prahu zimy si tedy můžete přečíst, čemu jsme se venovali na jaře. Inu, kde ty loňské sněhy jsou :-).

Kruhá
23. listopadu 2018 - KRUHÁČSKÝ ŽURNÁL I/2018: Jaro v duchu tradičním

Zima, zima třeskutá, letos nebyla nadutá a přenechala vládu jaru, zanechala zašlou slávu. Mládí se z jara na klubu daří, ba na své si přišli i pracovníci staří, by se podívali na šťastné mládí, by oživili v mysli své upomínky na jarý svůj věk. Ni mladí ni staří na klubu nezahálí a co se vlastně dělo? Živo bylo celý čas.

DSCN1601     DSCN1605     DSCN1624

Březen začal vcelku netradičně rozvíjením klubové sounáležitosti nízkoprahů v Jablonci. Kolegové z Padáku vyrazili na Kruháč a připravili si prezentaci na téma CYBERŠIKANA. Účast na prezentaci byla hojná, nálada pokojná a atmosféra důstojná. Nyní již všichni víme, proč je dobré na internetových sociálních sítích nic nesdílet. A na mysl přichází dobrá otázka na tělo- řídíme se tím? Nikoliv, ale sdílíme jen osvětu či legraci, nezávadnou naši práci. V rámci prohlubování klubových vztahů jsme si společnou akci s přáteli z Padáku zopakovali co nevidět a to filmovou produkcí, kdy se při sledování filmu z reálného romského prostředí - Cesta ven – sešli uživatelé klubu 2 & 3 s uživateli klubu Padák.

cesta-ven

A abychom učinili kultuře a prohlubování přátelských vztahů zadost, pracovnice Aďa a Šárka vyrazily podpořit lektorku doučování Endy na její vystoupení s taneční skupinou X- DANCE při akci EUROREGION TOUR 2018 v Eurocentru v Jablonci. Pracovnice samozřejmě nešly samy, ale společně s uživateli.

DSCN1632    DSCN1626     DSCN1628

Také byl čas i nejznámějších svátků jara- Velikonoc, ale o tom si více přečtěte v samostatném článku! :)

Březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem, máj - vyženem kozy v háj. Ba ne, žádná kamna, žádné lenošení! Teplo a slunce vyhnalo nejmladší kruháčovce do ulic a na hřiště. Pracovníci Aďa a Pája s nejmladšími vyrazili nejen hrát fotbal, ale i nezávadně tvořit street art malováním na chodníky. Počasí přálo, dobrá nálada hřála na těle i na duši. A co bude dál? Zařídíme se dle pranostiky: "Je-li duben pěkný, bude květen ještě lepší." Vzhůru vstříc dalším výzvám!

13    10     19

Další výzvou pro mladé uživatele byla externí spolupráce s Miroslavem Zelinkou, který učil nejen clubbers, ale i ostatní děti z ulice sebeobraně a filozofii slušného chování v nedaleké Sokolovně.

Poslední dubnový týden se nesl v duchu stěhování a tak na uživatele čekal na našit FB stránkách následující text: „Na vědomost se dává, že kluby od pondělí (23. dubna) do středy (25. dubna) jsou zavřené z důvodu stěhování Kruháče do Lidické 9. Na klubu vždy někdo bude, kdyby bylo potřeba pomoci s úkoly, školou, úřady a tak... Takže individuálně jsme pořád na Kruháči a od středy 2.5. jsme již v plné polní na nové adrese: Lidická 9, Jablonec nad Nisou!
STĚHOVÁNÍ ZDAR! NAZDAR!“

DSCN1863     DSCN1916     DSCN1922

Poslední dubnový den jsme zakončili vcelku tradičně. Pracovníci Aďa, Pája, Petra a Šárka vyrazili již tradičně s nejmenšími do terénu, nikoliv do ulic Jablonce, ale do přírodní části -Zeleného údolí. A Proč tam vlastně šli? No přece upálit čarodějnici, definitivně se rozloučit se zimou a přivítat jaro. Akce to byla povedená, všichni si našli své. Pracovnice Péťa s uživatelkami zavzpomínala na dětská léta při skákání gumy. Šárka si připomínala skautské dovednosti při rozdělávání ohně, Aďa bravurně připravila čarodějnici na upálení a Pája se chopil míče a sportovních aktivit. Krom aktivního fyzického vyžití byla připravena i nejdůležitější čarodějnická aktivita a to opékání buřtů. A za rok znovu!

DSCN1936     DSCN1950     DSCN1987

Aby starší nepociťovali zbytečnou rivalitu vůči mladším, vyrazili pracovníci Pavel s Pájou i s těmi staršími do akce. Není Tajvan jako Taiwan. Tak daleko jsme se s Kruháčem ještě nepodívali. Ale kdoví, třeba se jednoho dne poštěstí. Jestliže je Taiwan ostrov u východního pobřeží Číny (který deklaruje nezávislost na ČLR), Tajvan je poloostrov trčící do vod přehrady Mšeno. Ve středu 9. května jsme se tam se staršími uživateli vydali opékat uzeninu. Povolení k akci vyjednal kolega Pája, takže jsme pro změnu nemuseli zapalovat les v okolí Zeleného údolí.
Fajn to začalo být hned na začátku, kdy jsme z ohniště odstranili psí hovínko [díky Aďa...] a dobrá nálada vydržela až do konce. U buřtů jsme jako obvykle probrali všechno možné… Pevně doufáme v brzké repete!

tajvan-1   tajvan-2   tajvan-3

Toliko k větším a hlavně venkovním akcím. I v plném akčním proudu nezapomínáme na důležité věci, jako je příprava do školy, hledání zaměstnání či pouhopouhý pokec na klubu s pracovníky. Mezi milé povinnosti patří zájem uživatelů o RPG hry, večerní či noční akce. Dále měsíc květen patřil primární prevenci- tentokrát čištění zubů, nejmladší dostali výklad, jak správně čistit zuby a dostali zubní kartáčky, které byly připraveny i pro uživatele starší.

DSCN2048     DSCN2053     DSCN2067

IMG_6398        DSCN1592

Ať je léto nebo zima, pracovníkům a uživatelům je společně vždy prima. Samozřejmě jsme tu pro ně i na jaře a na podzim! :)