Jablonecká zastávka Celonárodního čtení Bible

16. dubna 2018

V úterý 27. 3. 2018 se v audio-sále Městské knihovny v Jablonci nad Nisou uskutečnil další ročník projektu Celonárodní čtení Bible. Myšlenka číst Bibli na veřejnosti a upozorňovat na ni jako na nezpochybnitelné kulturní a duchovní dědictví našeho národa vznikla už v roce 2009, kdy byl vydaný překlad Bible známý jako Bible 21. Od té doby se vždy před Velikonocemi v několika desítkách měst po celé ČR konají různé akce v rámci zmíněného projektu.

Celonárodní čtení Bible
16. dubna 2018 - Jablonecká zastávka Celonárodního čtení Bible

S uživateli, kteří měli o akci zájem, jsme na čtení vyrazili.

Čtení se tentokrát konalo v knihovně. Program byl pestrý a nabitý. Kromě samotného čtení Bible, tentokrát z 1. listu apoštola Petra, čekalo na posluchače i čtení v jiných jazycích, ukrajinštině, řečtině a slovenštině. Do programu se zapojila premiérově také skupinka dobrovolníků z Mezinárodního vězeňského společenství, kteří nastudovali pašijový příběh z Markova evangelia. Jejich emotivní čtení skvěle doplňoval profesionální kytarový doprovod a milým zpestřením , byli také děti z kruháče, kteří byli tento rok poprvé.

DSCN9197-resampled   DSCN9214-resampled   DSCN9210-resampled

V průběhu odpoledne vystoupili také věřící odsouzení z Věznice Rýnovice v části programu Boží slovo za mřížemi. Do projektu se zapojili už podruhé díky iniciativně vězeňské kaplanky. Jeden z odsouzených hrál na kytaru a zpíval vlastní skladby, které vznikly ve vězení. Další vyprávěl, jak ho víra proměňuje a posiluje a jak spoléhá na Boží pomoc, až vyjde za pár dní na svobodu. A měli jsme příležitost slyšet také o prvních krocích na svobodě od dalšího z dnes již bývalých vězňů. Autentická svědectví všech, ať už vyjádřená slovy vyřčenými nebo zpívanými, byla pro diváky velmi silným zážitkem.

DSCN9209-resampled   DSCN9202-resampled   DSCN9217-resampled

Tak zase za rok...